Positieve reacties op PrettigOud uitgangspunten

Een goede start!

Het is goed te merken dat onze PrettigOud filosofie aanspreekt. Afgelopen weken hebben we onze vrienden, families, bekenden en zakelijke relaties kennis laten maken met ons nieuwe bedrijf PrettigOud o.a.  door de lancering van deze website.

Veel waardering voor de vormgeving van de website en met name voor de positieve benadering van ouder worden: “wat een goed initiatief, ik word er helemaal warm van” of “mooi en duidelijk, dat is mijn eerste indruk van jullie website en ook van de opdracht die jullie jezelf hebben gegeven” tot “eindelijk eens een positieve benadering van ouder worden”

Fijn dat onze visie wordt herkend en gewaardeerd. Maar tegelijkertijd ook wel jammer dat het een perspectief is dat momenteel niet de boventoon voert in de discussie rond ouderen.

In onze visie sluiten we aan bij de filosofie van Hanne Laceulle*. Zij heeft onderzoek gedaan naar de triomf en tragedie van het ouder worden, of anders gezegd hoe er naar het ouder worden wordt gekeken. Zij reageerde in de NRC van 6 februari op het manifest “Waardig Ouder worden” van de ChristenUnie en Omroep Max. Zij pleit voor het aanspreken van de ouderen zelf waarbij zelfverwerkelijking centraal staat. Goed ouder worden is daarbij een proces van steeds meer worden wie je bent.

Wij doen met PrettigOud ook een appel op de nieuwe oudere: geef je eigen leven vorm binnen de mogelijkheden die je hebt. Dat stopt niet als je kwetsbaarder of meer afhankelijk wordt. Blijven denken in mogelijkheden en ophouden met het idee van oud=verval=negatief. Of zoals Hanne Laceulle het zegt: “we zijn toe aan een nieuwe cultuur van ouder worden”.

Riet Ogink

*Hanne Laceulle is universitair docent ‘Filosofie van levensloop en levenskunst’ aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Zij is gepromoveerd op: ” Worden wie je bent. Ouder worden, zelfverwerkelijking en culturele narratieven over de tweede levenshelft”.

Lees het NRC artikel via deze link: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/02/06/kijk-anders-naar-oude-mensen-ze-groeien-nog-6579613-a1544783

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diensten

wonen

zorg

welzijn

financiën