“ Ouderen “ zijn HOT Nieuws.

Er gaat geen dag voorbij of de ouderen en met name de ouderenzorg halen het nieuws.

Wat te denken van het manifest van Hugo Borst en zijn 10 aandachtspunten die noodzakelijk zijn om de verpleeghuiszorg op te krikken. Hierbij wil ik vermelden dat meneer Borst zijn grote waardering uitspreekt voor het personeel dat met veel warmte en liefde in de zorg werkt. Echter de werkdruk onder de medewerkers in de verpleeghuiszorg is te groot en dit komt de aandacht en de persoonlijke verzorging van de afhankelijke oudere niet ten goede.

Vervolgens zie ik op TV het programma “ de Zorgmonitor “ geprogrammeerd, waarin een aantal thema’s aan bod komen die niet goed gaan in de ouderenzorg. Dit is de overbelaste mantelzorger. Of de kwetsbare oudere die niet graag meer zelfstandig thuis wil wonen en meer een beschutte woonplek wenst. Of de mantelzorger die voor haar moeder 24 uurs zorg regelt. Dat vergt veel moed, karakter, en inzet van haar kant. De woorden ouderenzorg en overbelasting worden vaak in een adem genoemd en komen wel erg veel in het nieuws.

Nu dan de politiek. Al die partijen die in verkiezingstijd “ Goede Sier “ maken door met meer geld over de brug te komen om bovengenoemde problemen aan te pakken. Met de stille trom is er door dezelfde politiek de afgelopen 4 jaar gewijzigde wetgeving ingevoerd. Er is flink bezuinigd waardoor de ouderenzorg in een snel tempo getroffen en verandert is. Naast bezuinigings maatregelen zijn deze veranderingen ook gestoeld op een nieuwe kijk op de samenleving en een veranderend maatschappelijk klimaat. Dat is mijn inziens niet fout. Er zitten goede elementen in. Het doet een appel op de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid hoe je leven in te richten en ouder te worden en dat mag nu meer op je eigen manier. Leer als oudere dit te erkennen en leer dit wel te zien.

Blog: Karin

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diensten

wonen

zorg

welzijn

financiën