“Leven met de dag zoals het thuis zou gaan”.

Over particuliere kleinschalige woonvoorzieningen.

De laatste weken hebben we een aantal kleinschalige particuliere woonzorgvoorzieningen bezocht in en rondom Tilburg. Mijn ogen gingen open. De ene voorziening is nog mooier dan de andere. Vaak in een prachtig oud pand gevestigd, met een mooie grote tuin erom heen. Veel groen, statig met een eigen sfeer.

Persoonlijk vind ik dit prachtige initiatieven die echt “ goed aanvoelen” bij binnenkomst.

Het is een beetje als thuiskomen. Dit komt mijn in ziens vooral door de schaalgrootte van de woonzorgvoorziening en de manier waarop de zorg gegeven wordt. Ik ervaar echt een eigen visie van leidinggevenden van deze wooninitiatieven.

Opmerkelijk is ook dat de particuliere voorzieningen onderling zo kunnen verschillen. De een heeft verschillende huisdieren als hond, kat en cavia in de leefkamers rondlopen. Het andere huis is juist prachtig ingericht en prettig schoon.Stijl versus meer huiselijkheid om maar eens wat te noemen. Zo spreekt het ene huis van gasten, het andere huis van bewoners.

Een ander opvallend feit is hoe aan te sluiten bij de wensen en behoeften en de persoonlijke voorkeuren van de gasten, bewoners.

Ik zie hier geen volle programma ‘s van week activiteiten. Men sluit aan bij de dag. Is het mooi weer dan trekt men erop uit. Niet teveel gepland, maar leven in het moment.

Bij de ene woonvoorziening ligt de nadruk op gezelligheid, samen koken en eten, muziek maken met elkaar. Bij de ander ligt dit op de mogelijkheden van dagbesteding.

Iedere dag is anders en dit geldt ook voor het wonen en leven in deze locaties.

Hoe moeilijk is het wel niet om voor een van je ouders of je partner te kiezen welke voorziening het beste past ? Wat een lastig keuzeproces is dit. Waar ga je wonen? Het komt zo nauw en is ook zo persoonlijk.

Kan men sowieso altijd een optimale keuze maken voor zijn of haar partner of ouder?

Nee, dit kan zeker niet. Ten eerste er is niet altijd plaats, vaak heeft men jaarlijks maar een paar plekken vrij.

Ook kan de mate van bewegingsdrang en dwalen van de de dementerende van invloed zijn. Als de dementerende hier veel last van ondervindt, kan dit de keuze voor een particuliere plek lastiger maken. De voordeur blijft immers altijd open en is vrij toegankelijk.

Een ander obstakel kan de financiering vormen. Dit soort voorzieningen zijn helaas niet voor iedereen betaalbaar.

Al met al vind ik het voor alle betrokkenen in de zorg een pluspunt dat deze mooie kleinschalige zorgvoorzieningen er zijn. Mij spreken ze in hun verschijningsvorm en zorgvisie erg aan. Een verademing!

Karin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diensten

wonen

zorg

welzijn

financiën