Hoe staan we ervoor??

Hoe staan we ervoor?

De ervaren gezondheid en de 65 + pas.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft de afgelopen week het onderzoek : “Hoe staat Nederland ervoor?” uitgebracht.

Op tal van onderwerpen heeft het Planbureau de kwaliteit van leven vergeleken met 25 jaar geleden. Een paar opmerkelijke conclusies wil ik met de jullie delen: Een ervan is de ervaren gezondheid. Het blijkt dat vooral mannen ouder worden. De afgelopen 25 jaar is de levensverwachting van mannen met 6 jaar gestegen. Voor de vrouwen is deze gemiddeld met 3 jaar toegenomen. Vooral mannen hebben dus een inhaalslag gemaakt. Men verklaart de gestegen levensverwachting o.a. door de bekwamere, weliswaar duurdere gezondheidszorg. Men kan meer ziekten behandelen en er worden vaker preventieve medicijnen voorgeschreven. Opvallend hierin is de daling van hart -en vaatziekten.

Ook is de oudere van nu veel vaker dan vroeger het geval was wekelijks gaan sporten. Was in 2001 nog 26 % van de 65 plusser elke week sportief. Vorig jaar was dit cijfer gestegen naar 37 %. Behalve dat de oudere zich fitter voelt, voelen ouderen zich ook veiliger, zijn ze rijker, wonen ze langer zelfstandig thuis en zien zij hun leefsituatie over de hele linie sterk verbeterd.

Naast het sportieve element heeft juist het samen sporten een sociale functie. Naast het sporten met elkaar blijkt het napraten ook een uitstekende manier om mensen te leren kennen.

Wat doet de gemeente Tilburg aan het promoten van sportmogelijkheden voor de 65 plusser?T ilburg kent de 65 + Pas. Met deze pas krijgt u korting op zwemmen en schaatsen ( recreatief zwemmen, banenzwemmen en recreatief schaatsen). De pas kunt u aanschaffen bij de receptie van de zwembaden of de ijsbaan. U kun deze pas meteen gebruiken en hij is een jaar geldig.

Karin

Beide passen zijn geldig bij de volgende Tilburgse sportaccommodaties:

  • Recreatiebad Stappegoor
  • Sportcomplex Drieburcht
  • Sportcentrum Reeshof
  • Ireen Wüst IJsbaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Diensten

wonen

zorg

welzijn

financiën